Body Contouring

Buikwandcorrectie

Door vermagering, zwangerschappen of veroudering kan de buikwand zodanig verslappen dat een hangbuik ontstaat, welke met plastische chirurgie kan worden gecorrigeerd.
Bij deze operatie verwijderen we het teveel aan huid en vetweefsel van de buik. De medische term hiervoor is abdomino- of buikwandplastiek. De klachten zijn meestal huidirritatie, smetplekken, het in de weg hangen van de buik, het niet goed passen van kleding, psychische klachten of cosmetische bezwaren.

Voorbereiding

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt dient u dit te melden tijdens het gesprek. Het gebruik van deze medicijnen voor en na de operatie zal in overleg met uw behandelend arts worden afgesproken. Indien u elders onder behandeling bent of allergisch bent voor een bepaalde stof of medicijn, dan dient u dit eveneens te melden.

Als u te zwaar bent (BMI hoger dan 30), is het verstandig om voor de operatie eerst af te vallen. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op infectie vermindert.

U mag niet zelf autorijden of alleen reizen na de operatie.

Tijdens de eerste paar weken na de operatie, raden we u aan om ondersteuning te regelen tijdens dagelijkse activiteiten.

Hoe verloopt de ingreep

De ingreep wordt onder algehele narcose uitgevoerd en duurt ongeveer twee uur. Bij de operatie maakt de plastisch chirurg de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Als uw buikspieren verslapt zijn worden deze ook verstevigd.
Om de navel weer naar buiten te laten komen, wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht.

Tijdens de ingreep worden 2 drains (dunne slangetjes) ingebracht waardoor het wondvocht naar buiten kan. De drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer wordt
aangemaakt. Meestal duurt dit 1 tot 3 dagen. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de ‘bikinilijn’. De huid wordt gehecht met oplosbare hechtingen.

Herstelperiode

De buik is voorzien van een drukkend verband. Op de littekens zijn hechtpleisters aangebracht. De drains die het wondvocht afvoeren, kunnen enkele dagen blijven zitten. Als er weinig productie van wondvocht is, worden deze snel verwijderd. Wanneer de drains zijn verwijderd mag u ook het drukkend verband vervangen voor een elastisch korset. Het korset draagt u 6 weken. De eerste 3 weken dag en nacht, daarna 3 weken enkel overdag.

De huid is gehecht met oplosbare hechtingen en lossen doorgaans na 2 tot 3 weken op. Uw eerstvolgende controle bij de specialist vindt 10 dagen na de operatie plaats. Douchen mag 1 dag na de operatie hervat worden. U kunt met hechtingen kort douchen, maar laat de wond niet verweken door in bad te gaan, te zwemmen of naar de sauna te gaan.

De pijn als gevolg van de ingreep neemt meestal snel af. De buik kan enige tijd gespannen en strak aanvoelen. Het littekengebied kan nog enkele weken tot maanden gevoelig zijn.Tegen de pijn mag u paracetamol gebruiken: 4 x 2 tabletten van 500 mg. Wanneer u weer mag gaan werken hangt sterk af van uw werkzaamheden. Sporten, zwaar tillen, zwemmen en baden mag na 6 weken hervat worden.

Massage met een crème of lotion kan het litteken sneller soepel maken. Dit mag u echter pas doen nadat de hechtingen zijn verwijderd en als de wonden helemaal zijn genezen. Zolang de littekens rood zijn, raden we u aan om het litteken te beschermen met een sunblock. U moet er rekening mee houden dat het zeker 1 jaar duurt voordat littekens volledig genezen zijn.

Ontstekingen of infecties worden gekenmerkt doordat de wond en de huid eromheen warm en rood worden, in toenemende mate gaan opzwellen, doordat de pijn toeneemt en doordat u eventueel koorts of koude rillingen krijgt. Als u deze verschijnselen heeft, dient u contact op te nemen met de polikliniek.

  • Na de operatie ontstaat een sterke spanning in de weefsels. Het duurt daarom soms wel 6 tot 12 maanden voordat de buik zijn definitieve resultaat heeft bereikt. Het totale herstel duurt circa 1 jaar.

Risico’s en mogelijke complicaties

Zoals iedere operatie, heeft ook deze operatie risico’s. Mogelijke complicaties kunnen zijn het ontstaan van een nabloeding, infectie en gestoorde wondgenezing.
Soms kan het zijn dat er ondanks de drains en het elastisch korset, zich toch nog vocht ophoopt onder de huid. Dit vocht zal poliklinisch door middel van een punctie (het insteken van een holle naald) moeten worden verwijderd. Een late complicatie van een buikwandcorrectie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze ‘dog-ears’(hondenoren) te verwijderen. Dit kan vaak onder plaatselijke verdoving.

Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, zo strak mogelijk in de gegeven situatie. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd iets zichtbaar blijven. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos is en dat soms blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is wel kleiner worden.

Vergoeding

Een buikwandcorrectie wordt over het algemeen niet vergoed door de ziektekostenverzekering. U moet de operatie dan zelf betalen. De plastisch chirurg geeft u van tevoren een opgave van de kosten. Bij sommige aanvullende verzekeringen kan (een deel van) de kosten vergoed worden als er sprake is van medische indicatie, bij een juiste verhouding lengte/gewicht (BMI < 30).

Vraag hier uw consult aan*

* Bij verwijzing van uw huisarts worden de kosten door uw verzekeraar vergoed. Betreft het een consult zonder verwijzing, bedragen de kosten € 115,00.

BEL DIRECT