Liposculptuur
Liposculptuur is het onderhuids wegzuigen van abnormale vetophoping. Abnormale vetophopingen kunnen ontstaan op plaatsen als de hals, buik, heupen, billen, bovenbenen, knieën en onderbenen. Ze worden veroorzaakt door een verhoogd aantal vetcellen op deze plaatsen. Op de rest van het lichaam is de vetlaag normaal. Deze abnormale vetstapeling komt alleen voor bij mensen die er aanleg voor hebben. Een belangrijke voorwaarde voor liposculptuur is dat de huid voldoende elastisch is.
Voorbereiding
Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt dient u dit te melden tijdens het gesprek. Het gebruik van deze medicijnen voor en na de operatie zal in overleg met uw behandelend arts worden afgesproken. Indien u elders onder behandeling bent of allergisch bent voor een bepaalde stof of medicijn, dan dient u dit eveneens te melden.
Als u te zwaar bent (BMI hoger dan 30), is het verstandig om voor de operatie eerst te vermageren. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op infectie vermindert.
U mag niet zelf autorijden of alleen reizen na de operatie.
Het is verstandig om vóór de operatie goed steunende drukkleding te kopen voor het lichaamsdeel dat behandeld gaat worden.
Hoe verloopt de ingreep
Liposculptuur vindt poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving of algehele narcose. Bij algehele narcose wordt u opgenomen in dagbehandeling en kan u meestal dezelfde dag al naar huis. Vlak voor de operatie tekent de plastisch chirurg het gebied dat gecorrigeerd moet worden af. Via kleine snedes op onopvallende plaatsen, zoals bestaande huidplooien, wordt het te opereren gebied ‘opgespoten’ met een vloeistof. Hierdoor wordt het wegzuigen van de vetcellen vergemakkelijkt en bloedverlies verminderd. Het overtollige vetweefsel kan nu worden weggezogen. Is het gewenste resultaat bereikt, dan worden de huidsnedes gehecht met oplosbare hechtingen. Uit de wondjes kunnen gedurende enkele dagen flinke hoeveelheden vocht lekken.
Herstelperiode
Uit de wondjes kunnen gedurende enkele dagen flinke hoeveelheden vocht lekken. Het lekkagevocht kan een roze/rode kleur hebben doordat er wat bloed in zit. Dit is normaal en zeker niet verontrustend. In principe draagt u de elastische kleding gedurende 2 weken na de dag en nacht. Daarna nog 2 weken of alleen overdag of alleen ‘s nachts. Hoe langer u de elastische kleding aanhoudt, hoe mooier het eindresultaat wordt. Als u door de elastische kleding lekt, adviseren wij u om de plek droog te deppen en het voorgeschreven verband op de wondjes (onder het pak) aan te brengen. Houd de elastische kleding dus de eerste 24 uur aan. De hechtingen zijn oplosbaar en lossen doorgaans na 2 tot 3 weken op. De eerstvolgende controle vindt 2 weken na de operatie plaats.
Als de verdoving uitgewerkt is, kunnen de behandelde plekken nog wat pijnlijk zijn. Tegen de pijn mag u paracetamol gebruiken: 4 x daags 2 tabletten van 500 mg. Wanneer u weer mag gaan werken hangt sterk af van uw werkzaamheden. Sporten, zwaar tillen, zwemmen en baden mag na 6 weken hervat worden.Douchen mag 1 dag na de operatie hervat worden. U kunt met hechtingen kort douchen, maar laat de wond niet verweken door in bad te gaan, te zwemmen of naar de sauna te gaan.
Gedurende enkele weken na de operatie kunt u last hebben van pijnlijke bloeduitstortingen, een gezwollen huid en een beurs gevoel. Rond de enkels kan vochtophoping ontstaan, maar dit trekt na ongeveer twee tot zes weken vanzelf weg. Ook kan het gebeuren dat u onderhuidse harde plekken (vocht) krijgt. Dit is normaal. De herstelperiode van harde plekken kan tot 12 maanden duren. Zodra alles minder pijnlijk is, kunt u de harde plekken stevig masseren, waardoor deze eerder oplossen.
Mogelijkheden en verwachtingen
Het komt vaak voor dat u na de behandeling volumineuzer bent. Verwacht niet dat u binnen een paar dagen of weken het eindresultaat ziet. Dat kan nog 12 maanden duren. Liposculptuur is een techniek om plaatselijk overtollig vet te verwijderen. Het is geen middel om te vermageren. Als u te zwaar bent (BMI hoger dan 30), is het verstandig om voor de operatie eerst te vermageren. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op infectie vermindert. Liposculptuur biedt contourverbetering, maar zeker geen perfectie. Soms is het heel moeilijk om een symmetrisch resultaat te krijgen. Daarnaast kunnen bestaande onregelmatigheden in de huid niet worden gecorrigeerd. Het kan ook voorkomen dat het huidoppervlak door de operatie juist onregelmatig wordt. Dat komt omdat liposculptuur een moeilijk te doseren methode is. De plastisch chirurg heeft niet precies in de hand hoeveel vet ter plaatse wordt weggezogen
Risico’s en mogelijke complicaties
Zoals iedere operatie, heeft ook deze operatie risico’s. Mogelijke complicaties kunnen zijn het ontstaan van een nabloeding, infectie en gestoorde wondgenezing. Direct na de ingreep is de huid gezwollen, verkleurd en gevoelig. Daarna kunnen nog restzwellingen aanwezig zijn en soms verhardingen. Deze verdwijnen pas na weken of soms maanden. Ook kan de huid tijdelijk gevoelloos zijn. Het definitieve resultaat van liposculptuur kunt u pas beoordelen na zes tot negen maanden. Een enkele keer is niet al het overtollige vetweefsel verwijderd, of is het resultaat erg asymmetrisch. Dan is het noodzakelijk nog aanvullend liposculptuur uit te voeren.
Vergoeding
Liposculptuur dient u meestal zelf te betalen. Wanneer de verzekering niet tot vergoeding overgaat, kunt u de operatie voor eigen kosten laten uitvoeren. De plastisch chirurg informeert u over de totale kosten van de operatie.