Terug

Borstreconstructie

Als bij u borstkanker is geconstateerd en hiervoor uw borst is of wordt weggenomen (borstamputatie) kan de plastisch chirurg veel voor u betekenen bij het maken van een nieuwe borst (borstreconstructie). Een borstreconstructie is bij vrijwel iedere vrouw mogelijk. Ook als er sprake is van een slechte kwaliteit van de huid, bijvoorbeeld vanwege bestraling. 
Er zijn verschillende manieren om een borst te reconstrueren. Welke methode voor u het meest geschikt is, bespreekt de plastisch chirurg met u.

Borstprothese onder de huid

Als er voldoende soepele en gave huid aanwezig is met voldoende onderhuids weefsel, is het implanteren van een prothese onder deze huid de eenvoudigste manier om een nieuwe borst te maken. Soms is dit ook al mogelijk tijdens dezelfde operatie waarin de borstamputatie wordt gedaan.

Weefselexpansie met expander

Als er niet genoeg huid aanwezig is na de amputatie, maar de huid en onderlaag wel van goede kwaliteit is, kan een prothese worden gebruikt om de huid op te rekken (weefselexpansie). Zo’n prothese voor weefselexpansie, ook wel expander genoemd, is net een lege ballon. Twee tot vier weken na de operatie wordt begonnen met het geleidelijk vullen van de prothese met fysiologische zoutoplossing tot de gewenste cupmaat is bereikt. Dit gaat in etappes. Na een rustperiode van drie tot zes maanden volgt meestal een tweede operatie waarbij de expander wordt vervangen door een echte prothese.

Borstreconstructie met huid en spier

Als er te weinig huid van goede kwaliteit is over gebleven, kan huid van de rug met de eronder gelegen spier gebruikt worden voor het maken van een nieuwe borst. Vrijwel altijd wordt er ook een prothese in gebracht.

Reconstructie van de tepel

Naast reconstructie van de borst is reconstructie van de tepel/tepelhof mogelijk. Meestal gebeurt dit zes tot twaalf maanden na de borstreconstructie.
 

Borstreconstructie