Terug

Borstvergroting met prothese

Een betrouwbare, duurzame en snelle methode om te vergroten borsten is het plaatsen van borstimplantaten in de borst. De plaatsing van borstimplantaten is geschikt voor het creëren van grotere en vollere borsten en voor het corrigeren van borsten die hun stevigheid door zwangerschap, gewichtsverlies of veroudering zijn verloren.
Er zijn geen leeftijdsgrenzen voor een borstvergrotende operatie. Toch voeren wij deze niet uit bij vrouwen jonger dan 18 jaar. Bij een borstvergroting gaat het niet alleen om het vergroten van het volume van uw borsten, ook de vorm van uw borsten en de verhouding met de rest van uw lichaam zijn erg belangrijk. Om een optimaal resultaat te verkrijgen besteedt de plastisch chirurg op het spreekuur uitgebreid aandacht aan het meten van uw borsten, de bepaling van uw huid en borstkwaliteit. Ook de keuze van het type borstprothese en de plaats van implantatie bespreekt de plastisch chirurg uitgebreid met u.

Borstprothese

De operatietechniek die wij toepassen, is meestal de ‘dual plane’ methode. De bovenkant van de prothese wordt bij deze techniek achter de grote borstspier geplaatst, en de onderste helft van de prothese onder de borstklier. Deze techniek is ingewikkelder dan het plaatsen van de prothesen tussen de borstklier en de borstspier. Toch gaat de voorkeur hier vaak naar uit, omdat op deze manier de randen van de prothese niet zichtbaar of voelbaar zullen zijn. Er worden uitsluitend prothesen van het merk Allergan geplaatst.

Het inbrengen van de borstimplantaten

De borstvergrotende operatie duurt gemiddeld één tot twee uur en vindt plaats onder algehele narcose in dagverpleging. De borstprothesen worden meestal via een snede in de huidplooi onder de borst ingebracht. De prothesen worden tussen de borstklier en de borstspier geplaats, of onder de borstspier direct op de ribben. De plastisch chirurg bespreekt met u wat de meest geschikte methode voor u is. Na het inbrengen van de prothesen wordt de huid gehecht, maar soms ook gelijmd om littekenvorming te voorkomen. Na de operatie kunt u een band om uw borsten krijgen. Soms worden er in het wondgebied van de borsten twee draintjes (slangetjes) geplaatst, die verbonden zijn met een vacuumflesje. Via de slangetjes wordt het wondvocht uit het operatiegebied afgevoerd. De drains worden verwijderd voordat u naar huis gaat. Na de operatie een krijgt u een steunende BH aangemeten.

Na de borstoperatie

De dag na de borstoperatie mag u al douchen. Na een borstvergroting voelen de borsten soms pijnlijk en gespannen aan. Dit wordt binnen een paar dagen minder. Het is verstandig om gedurende de eerste week na de operatie hulp te hebben bij uw dagelijkse handelingen, zoals bijvoorbeeld opstaan en liggen. De eerste 3 weken na de operatie moet u dag en nacht de ondersteunende bh dragen. In week 4 t/m 6 na de operatie mag u deze bh ‘s nachts afdoen. Alle bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren, zijn toegestaan. Echter, u mag de eerste 6 weken na de operatie niet sporten en zwaar tillen. Na 2 weken mag u weer autorijden (alleen met stuurbekrachtiging) en na zes weken mag u weer sporten. Voorzichtige massage van de borst met een crème of lotion kan de huid van uw borst en het litteken soepeler maken. Dit mag echter pas wanneer de wondjes van de littekens genezen zijn. Bij vertrek uit het ziekenhuis na de operatie, wordt een afspraak gemaakt voor controle op het spreekuur. Om littekenvorming te minimaliseren, kunt u het litteken het beste dagelijks insmeren met Vitamine-E bevattende (litteken)crème.
 

Borstvergroting met prothese