Terug

Borstverkleining

Wanneer u grote, zware borsten heeft en u hierdoor nek-, schouder- en rugklachten heeft, en wanneer uw borsten gevoelig of zelfs pijnlijk aanvoelen, kan een borstverkleining oplossing bieden en een kleinere cupmaat een verademing zijn. Ook om cosmetische redenen kan een borstverkleining worden uitgevoerd. Bij een borstverkleining wordt overtollig vet-, klier- en huidweefsel verwijderd en worden uw borsten kleiner. Ook worden de tepelhoven verkleind. Door een borstverkleinende operatie krijgen uw borsten een nieuwe vorm. Een borstverkleining is daarom meestal ook een borstlift. Om een optimaal resultaat te verkrijgen, wordt er uitgebreid aandacht besteed  aan uw wensen en mogelijkheden. Uw plastisch chirurg bespreekt met u de meest geschikte grootte. Hij zal u daarbij adviseren vanuit zijn jarenlange ervaring en expertise.
Een borstverkleinende operatie wordt alleen uitgevoerd bij vrouwen met borsten die volledig volgroeid zijn. Een borstverkleinende of borstcorrigerende operatie is tot op hoge leeftijd mogelijk. Na de operatie zijn uw borsten kleiner en steviger, en zullen er littekens zichtbaar zijn. De plaats van de littekens zijn met u overlegd. De vorm en de gevoeligheid van de tepels kan anders zijn dan vóór de operatie. Wanneer ook het klierweefsel onder de tepel wordt verwijderd, is het geven van borstvoeding niet altijd meer mogelijk. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft na een borstverkleining goed uitvoerbaar.

Hoe verloopt de borstverkleining
De borstverkleinende operatie duurt één tot anderhalf uur en wordt gedaan onder algehele narcose. Er bestaan diverse technieken voor een borstverkleining. Bij de meest gebruikte techniek wordt de borst verkleind door aan de onderkant huid en klierweefsel te verwijderen, meestal wordt hierbij de tepelhof verkleind. Tijdens de operatie in de kliniek krijgt u drains die hooguit na 24 uur worden verwijderd. De borsten worden ingepakt in steungevend verband. De eerste 24 uur na de operatie kunnen de borsten strak en gespannen aanvoelen. Dit gevoel verdwijnt geleidelijk. Vanaf de dag na de operatie moet u dag en nacht een steunende sport BH dragen. Het duurt minstens drie tot zes maanden voordat de borsten hun definitieve vorm hebben.

Vergoeding borstverkleining
De overheid en de ziektekostenverzekeraars hanteren al jaren een regeling ten aanzien van plastisch chirurgische ingrepen. Over het algemeen wordt een borstverkleinende operatie vergoed door de ziektekostenverzekeraars bij de D-cup of grotere omvang die klachten geven. De plastisch chirurg informeert u over de totale kosten van de operatie.
 

Borstverkleining