Borstchirurgie

Borstverkleining

Wanneer u grote, zware borsten heeft en u hierdoor nek-, schouderen rugklachten heeft, en wanneer uw borsten gevoelig of zelfs pijnlijk aanvoelen, kan een borstverkleining oplossing bieden en een kleinere cupmaat een verademing zijn. Ook om cosmetische redenen kan een borstverkleining worden uitgevoerd. U voelt zich wellicht prettiger bij een cupmaat die kleiner is dan uw huidige maat.

Bij een borstverkleining wordt overtollig vet-, klier- en huidweefsel verwijderd en worden uw borsten kleiner. Ook worden de tepelhoven verkleind. Door een borstverkleinende operatie krijgen uw borsten ook een nieuwe vorm. Een borstverkleining is daarom meestal ook een borstlift. Om een optimaal resultaat te verkrijgen, is er uitgebreid aandacht besteed aan uw wensen en mogelijkheden. Uw plastisch chirurg heeft vanuit zijn of haar visie en ervaring de meest geschikte grootte met u besproken.

Een borstverkleinende operatie wordt alleen uitgevoerd bij vrouwen met borsten die volledig volgroeid zijn. Een borstverkleinende of borstcorrigerende operatie is tot op hoge leeftijd mogelijk. Na de operatie zijn uw borsten kleiner en steviger, en zullen er littekens zichtbaar zijn. De plaats van de littekens zijn met u overlegd. De vorm en de gevoeligheid van de tepels kan anders zijn dan vóór de operatie. Wanneer ook het klierweefsel onder de tepel wordt verwijderd, is het geven van borstvoeding niet altijd meer mogelijk. Onderzoek naar knobbeltjes of andere afwijkingen blijft na een borstverkleining goed uitvoerbaar.

Voorbereidend gesprek

Tijdens het eerste consult heeft u met uw plastisch chirurg uw wensen besproken en is er bepaald of een borstverkleinende operatie bij u gedaan kan worden. Uw gezondheid, medische achtergrond en eventueel medicijngebruik zijn in dit gesprek aan bod gekomen. Daarna heeft u samen met uw plastisch chirurg een keuze gemaakt voor de grootte van de borsten en wat u van de operatie en het resultaat kunt verwachten. Ook de plaats van de littekens zijn met u besproken. De littekens vallen door hun plaats en kleur meestal nauwelijks op.

Hoe verloopt de operatie

U wordt opgenomen op de operatiedatum. Bij een algehele narcose wordt het hele lichaam verdoofd en bent u tijdelijk buiten bewustzijn. Tijdens de operatie is de anesthesioloog of de anesthesiemedewerker voortdurend bij u. Zo nodig kan de anesthesioloog ieder moment de anesthesie bijstellen. De borstverkleinende operatie duurt één tot anderhalf uur. De bij de operatie aangebrachte sneetjes worden gehecht en afgedekt met steunpleisters en absorberend verband. De hechtingen worden na twee weken verwijderd. Om de borsten te fixeren, wordt een verband om uw borsten aangebracht. Indien nodig wordt in het wondgebied van elke borst een drain aangebracht (een dun slangetje die verbonden is aan een vacuümflesje) om overtollig vocht uit de wonden af te voeren. Na de operatie brengen de anesthesioloog en de anesthesiemedewerker u naar de uitslaapkamer of verkoeverkamer. Gespecialiseerde verpleegkundigen zien erop toe dat u rustig bijkomt van de operatie. De drains worden, indien mogelijk, verwijderd. De dag na de ingreep moet u een geschikte ondersteunende beha dragen. Deze beha kan door ons aangemeten worden als u dit wenst.

Herstelperiode

Na de borstverkleining voelen uw borsten pijnlijk en gespannen. Dit zal afnemen binnen een paar dagen. Tijdens de eerste paar weken na de operatie, raden we u aan om ondersteuning te regelen tijdens dagelijkse activiteiten. Ook als u zich goed voelt. Bij pijn mag u een pijnstiller nemen, zoals Paracetamol (maximaal 4 keer per dag 2 tabletten). De dag na de operatie mag u douchen. Autorijden kan weer na 1 tot 2 weken en sportactiviteiten mogen worden hervat na 6 weken.

Houd er rekening mee dat de wonden kunnen nalekken. Het wondvocht heeft een vaak roze/rode kleur doordat er wat bloed bij zit. Dit is niet verontrustend. De eerste 4 weken na de operatie adviseren we u om dag en nacht een ondersteunende beha te dragen. In de volgende 2 weken kunt u kiezen of u de ondersteunende beha alleen overdag of alleen ’s nachts draagt. De BH kan op 40 graden gewassen worden, maar mag niet in de wasdroger omdat dit de elasticiteit vermindert. Er kunnen blauwe plekken ontstaan. Deze kunt u het best behandelen met de voorgeschreven Arnicagel (5 maal daags inmasseren). De gel mag niet op de wonden en littekens komen. Als u Arnica druppels (of tabletten) voorgeschreven heeft gekregen, dan gebruikt u deze tot 1 week na de behandeling.

Alle bewegingen die pijnloos uitgevoerd kunnen worden, zijn toegestaan. Echter, sporten, zwaar tillen en bewegingen van de armen boven het hoofd, is gedurende de eerste 6 weken na de operatie niet toegestaan. Zacht masseren van de littekens met lotion of littekencrème verhoogt de soepelheid van de huid en voorkomt littekenvorming. U mag dit doen als de littekens genezen en gesloten zijn (na 2 weken). Na twee weken komt u terug bij de kliniek voor de controle en om de hechtingen te laten verwijderen. Twee tot drie maanden na de operatie vindt de laatste controle plaats. Het is aan te raden om minimaal een half jaar te wachten voordat u een mammografie (röntgenfoto van de borsten) laat maken in verband met de mogelijke gevoeligheid of pijn van uw borsten en de naweeën van de ingreep.

Resultaten

Een borstverkleining is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. Veel vrouwen zijn tevreden over de resultaten, maar toch kan er soms wat te wensen over blijven. U wordt naar beste kunnen behandeld, maar er kunnen geen garanties gegeven worden voor een goed resultaat of voor volledige symmetrie van de borsten. Soms is een tweede operatie nodig om een optimaal resultaat te bereiken. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, die soms niet door de verzekering worden vergoed. Houd er rekening mee dat het eindresultaat pas na 12 maanden is bereikt.

Risico’s en complicaties

Bij een borstverkleining kunnen zich complicaties voordoen. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. De kans op complicaties is dus wel aanwezig, maar is klein. De littekens kunnen na de ingreep tijdelijk rood en dik worden. Een gestoorde wondgenezing kan een blijvend breed litteken veroorzaken. Overgevoeligheid voor de gebruikte verdovingsmiddelen komt soms voor. Dit kan zich uiten in benauwdheid, huiduitslag, lage bloeddruk. Behandeling is meestal goed mogelijk. Ontstekingen of infecties worden gekenmerkt doordat de wond en de huid eromheen warm en rood wordt, in toenemende mate gaat opzwellen, de pijn toeneemt en u eventueel koorts of koude rillingen krijgt. Als deze verschijnselen optreden, moet u contact opnemen met uw behandelend arts of de dienstdoende plastisch chirurg.

Vergoeding

De overheid en de ziektekostenverzekeraars hanteren al jaren een regeling ten aanzien van plastisch chirurgische ingrepen. Over het algemeen wordt een borstverkleinende operatie vergoed door de ziektekostenverzekeraars bij de D-cup of grotere omvang die klachten geven. De plastisch chirurg informeert u over de totale kosten van de operatie.

Vraag hier uw consult aan*

* Bij verwijzing van uw huisarts worden de kosten door uw verzekeraar vergoed. Betreft het een consult zonder verwijzing, bedragen de kosten € 115,00.

BEL DIRECT