Borstchirurgie

Verwijderen of vervangen van borstprothesen

Veel vrouwen komen in onze kliniek op consultatie met vragen over hun in het verleden geplaatste borstprothesen. In de loop der jaren zijn er veel verschillende soorten borstprothesen geplaatst.

Het is belangrijk om de borstprothesen regelmatig te controleren en indien nodig te laten vervangen. Het verwijderen of vervangen van borstprothesen wordt geadviseerd als er sprake is van:

  • Lekkage of ruptuur van de borstprothese(n)
  • Ernstige kapselvorming: een borst die harder geworden is of eventueel van vorm veranderd is kan wijzen op kapselvorming. Deze kapselvorming kan hinder en pijn veroorzaken
  • Verdenking ALCL (zeldzame vorm van lymfeklierkanker)

Het consult

Tijdens het consult bespreekt de plastisch chirurg met u uw wensen, eventuele klachten worden uitgebreid besproken en de borstprothesen worden gecontroleerd aan de hand van lichamelijk onderzoek en echografie. Indien u weet welke borstprothesen u destijds heeft laten plaatsen, neem deze informatie dan mee naar het eerste consult.

Indien na uitvoerig onderzoek blijkt dat de prothesen niet meer intact zijn en/of er sprake is van forse kapselvorming, bestaan de volgende behandelmogelijkheden:

  1. Verwijderen borstprothesen
  2. Vervangen borstprothesen
  3. Verwijderen van de borstprothesen en borstvergroting met lichaamseigen vetweefsel
  4. Vervangen of verwijderen van de borstprothesen in combinatie met borstlift en borstvergroting met lichaamseigen vetweefsel

Afhankelijk van uw wensen zal de plastisch chirurg in overleg met u tot passend advies komen.

Voorbereiding

Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld marcoumar, sinaspril, sintrom(itis), ascal, perindopril APC, asprobruis, kinderaspirine) moet u dit melden tijdens het gesprek. Het gebruik van deze medicijnen moet 1 week vóór de operatie worden gestaakt. Instructies hierover krijgt u van de behandelend arts. Nicotine vergroot de kans op problemen bij de wondgenezing. Uw arts raadt u daarom dringend aan om enkele weken voor de operatie te stoppen met roken.

Indien u elders onder behandeling bent of allergisch bent voor een bepaalde stof of medicijn, dan dient u dit eveneens te melden.
U dient 1 dag vóór de ingreep uw oksels te scheren. U moet op de dag van de operatie geen bodylotion op uw bovenlichaam smeren en geen nagellak of gelnagel op 1 vinger te hebben. Op de dag van de ingreep zal de chirurg het operatiepatroon op de borsten tekenen.

Werkwijze

De techniek van een borstvergroting is zodanig verfijnd dat deze ingreep in dagbehandeling kan plaatsvinden. U wordt onder algehele anesthesie gebracht. Voorafgaande aan de ingreep zal de plastisch chirurg een tekening maken op uw borsten en de snede markeren.

Ná de operatie

Na de operatie zijn de borsten voorzien van verband en op de littekens zijn steunpleisters aangebracht. De eventuele drains die het wondvocht afvoeren, worden snel verwijderd. De eerste 24 uur na de operatie heeft u wat pijn, daarna kunnen de borsten strak en gespannen aanvoelen. U mag de dag na de ingreep douchen. Alle bewegingen die u pijnloos kunt uitvoeren zijn toegestaan.

Vanaf de dag van de operatie moet u een steunende sport BH gaan dragen. Deze BH moet u 3 weken dag en nacht dragen, daarna nog 3 weken overdag. Na deze 6 weken mag u weer gaan dragen wat u wilt. Bij ontslag krijgt u een afspraak mee voor de controle op de polikliniek. Tijdens dit bezoek aan de polikliniek worden de hechtingen Het is verstandig om voor de eerste week na thuiskomst hulp te regelen. Hoe meer rust u de operatiewond geeft, hoe mooier het litteken geneest.

U mag 6 weken lang niet sporten, zwemmen, baden en zwaar tillen. Na ongeveer drie weken kunt u de meeste lichte dagelijkse werkzaamheden weer zelf verrichten. Massage met een crème of lotion kan de littekens sneller soepel maken, dit mag u echter pas doen nadat de hechtingen zijn verwijderd en als de wonden geheel zijn genezen. Zolang de littekens rood zijn is het aan te raden om deze te beschermen met een sunblock. Het totale herstel duurt circa 1 jaar.

De tepels kunnen na de ingreep zowel veel gevoeliger als minder gevoelig zijn. Meestal herstelt het gevoel zich binnen enkele maanden. Dit is echter niet altijd het geval. Het is nog altijd mogelijk om uw borsten zelf op knobbeltjes of andere afwijkingen te onderzoeken.

Risico’s en mogelijke complicaties

Een borstoperatie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. Een wond kan nabloeden of er kan een infectie optreden. De borsten kunnen ook verschillen in zwelling. Na de operatie kan het gevoel in de tepels verminderd of juist gevoeliger zijn, net zoals het gevoel aan de onderzijde van uw borsten vaak verminderd is. Dit herstelt zich meestal in de loop van de genezing.

DBIR

Het Dutch Breast Implant Registry (DBIR) is een landelijk register waarin de plastisch chirurgen sinds 2015 alle borstprothesen registreren die worden geplaatst of verwijderd. Hierdoor wordt het gebruik en de kwaliteit van borstprothesen gewaarborgd. Voor meer informatie hierover verwijzen wij u naar de website van het DBIR.

NVPC

De NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) heeft een chirurgische bijsluiter voor vrouwen die een borstoperatie ondergaan met siliconen implantaten.

Vergoeding

Over het algemeen worden bovengenoemde behandelmogelijkheden niet vergoed. De beslissing hierover wordt door de medisch adviseur van de ziektekostenverzekeraar genomen. Meestal dient u de ingreep dus zelf te betalen. U kunt dan een opgave van de kosten krijgen van uw plastisch chirurg.

Verantwoording tekst

Deze tekst is bedoeld als aanvulling op het gesprek met uw arts. De algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Hebt u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal de plastisch chirurg ze tijdens het spreekuur graag met u doornemen. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten.

Vraag hier uw consult aan*

* Bij verwijzing van uw huisarts worden de kosten door uw verzekeraar vergoed. Betreft het een consult zonder verwijzing, bedragen de kosten € 115,00.

BEL DIRECT