Terug

Blog over Earfold

BLOG OVER DE EARFOLD OORCORRECTIE!

Hi allemaal,

Ik ben Eline, 25 jaar en ik heb op 18-01-2017 een Earfold operatie gedaan bij dokter Beekman! Het lijkt mij leuk om mijn ervaringen met jullie te delen, want ik merkte dat ik daar zelf eigenlijk wel behoefte aan had, vooraf aan de operatie. Earfold is natuurlijk nog vrij nieuw in Nederland dus heel veel informatie en ervaringen kon ik op het internet niet vinden. Ik had graag wat meer willen weten wat er mij te wachten stond, of de operatie pijnlijk zou zijn, of het resultaat mooi zou worden, hoe erg de na- pijn zou zijn enzovoort. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben!

Voor foto’s

Zo zagen mijn oren er voor de operatie uit:

 

 10-01-2017

Vanmorgen belde ik op en kreeg ik een aardige mevrouw aan de lijn, Jacolien. Ik vroeg aan haar wanneer ik voor een consult kon langskomen en ik bofte want er was iemand uitgevallen dus ik kon direct dezelfde dag voor een consult terecht!

 

Om half drie had ik een afspraak met dokter Beekman. Hij was super aardig en nam echt de tijd voor me. Weet je wat er zo leuk was aan deze afspraak? Hij zette de clips meteen op mijn oren dus ik wist in het consult al hoe het eindresultaat zou zijn als ik het zou doen.

Ik kan je vertellen… dan ga je voor gaas…

Dit zou het resultaat worden! Daar werd ik echt ontzettend blij van.

We hadden het daarna natuurlijk over de kosten. Hmm… die vielen wel wat hoger uit dan ik had gehoopt. Het is de afweging die je moet maken…

Hieronder wat verschillen tussen beide operaties. Ik heb ze allebei meegemaakt (ik heb namelijk eerst een klassieke oorcorrectie laten doen maar het resultaat was niet waar ik op gehoopt had, mijn ‘’flappies’’ waren nog steeds aanwezig zoals je kunt zien):

 

Klassieke operatie

Earfold operatie

Duurt zo’n 1,5 uur

Duurt een halfuurtje

Resultaat is vooraf onduidelijk

Resultaat is vooraf ZELF te bepalen en je weet dus bijna precies hoe het er uit komt te zien

Meer prikken (verdoving)

Minder prikken

Operatie vond ik pijnloos

Operatie voelde ik wel een beetje

(komt misschien ook omdat mijn oren al gevoeliger waren door de vorige operatie!)

Laat je niet afschrikken hierdoor, het is goed te doen en je gaat er daarna heel happy mee zijn!

Je loopt een week met een tulband en je kunt dus niet heel veel

Je loopt de kliniek uit alsof er niets gebeurd is, je hebt alleen een paar witte plakkers op je oor

Je moet goed rust nemen

Je kan snel weer aan de slag

Je oren mogen niet nat worden, je mag niet sporten

Je mag gewoon douchen en je haar wassen, sporten kan in principe ook gewoon!

Wel uitkijken met contact sporten natuurlijk… dat zou ik even uitstellen!

Lagere prijs

Hogere prijs

Plaatsen geen clips

Plaatsen wel clips

Verwijderen van kraakbeen

Verwijderen geen kraakbeen (wellicht is dit kraakbeen nog eens handig voor in de toekomst voor een andere operatie)

Maken een grote(re) snede aan de achterkant van je oor

Maken een heel klein sneetje aan de voorkant van je oor, in je oorschelp

Na-pijn duurde best wel lang bij mij… ik kon de eerste nachten nauwelijks slapen

Ik heb één dag aan de paracetamol gezeten en ik sliep direct de eerste nacht al heerlijk

 

18-01-2017

 Today is the day! Geslapen heb ik vannacht niet echt… toch wel een beetje zenuwachtig! Om half 3 zou het gaan gebeuren. Precies om half 3 werd ik ook naar de operatiekamer geroepen. Dokter Beekman was samen mijn zijn assistente. Hij tekende eerst af waar de clips moesten komen en maakte nog wat voor-foto’s. Daarna mocht ik op de tafel gaan liggen. Zij waren nog wat voorbereidingen aan het treffen en daarna werd ik ingepakt. Ik kreeg een soort tulband om mijn hoofd zodat zij geen last zouden hebben van mijn haar. Daarna kreeg ik de verdoving. Het waren (volgens mij?) 4 prikjes per oor. Ik was daar nog het aller bangste voor. De prikjes voel je wel een beetje maar het is goed te doen, maar het is van korte duur en je moet je hierdoor niet laten weerhouden. 

De ingreep is eigenlijk vrij eenvoudig: De dokter maakt een klein sneetje aan de voorkant van het oor in de oorschelp, daarna maakt hij de huid een beetje los onderhuids waarna hij volgens met een apparaatje de clip(s) kan inbrengen. Daarna hecht hij het sneetje weer dicht. Aangezien het sneetje in de oorschelp zit zal het litteken nauwelijks zichtbaar zijn. 20-30 minuten later… Klaar! En happy! Het enige wat bij mij een beetje zeer deed was dat ze een beetje aan mijn oor trokken om dat apparaatje (met de clip) er in te krijgen. Ik denk als je gezonde oren hebt dat dit wel mee valt. Bij mij was dit extra gevoelig omdat er natuurlijk al een keer in gesneden was.

Zo zagen mijn oren er uit, direct na de operatie. Foto hierboven was toen ik na de operatie naar huis ging. Wat een opluchting!

Over 3 weken ga ik terug voor nacontrole. Normaal is dit al sneller, alleen ik kon niet eerder. Meestal is dit al na 1,5 week tot 2 weken. Het is niet erg als het wat later is!

HAPPY NEW EAR!!! :-)

19-01-2017

Ik heb vannacht goed geslapen! Ik was een beetje bang voor de na- pijn dus ik heb uit voorzorg diclofenac (25mg) geslikt met een maagbeschermer voordat ik ging slapen. Het is beter om het eerst te proberen met paracetamol en ik verwacht ook wel dat dit voldoende is! De dokter heeft gezegd dat het goed is om eigenlijk meteen op je nieuwe oren te gaan slapen maar dit vond ik nog wel eng en eigenlijk toch ook wel te pijnlijk. De beste tip die ik jullie kan geven is: slaap op een vliegkussentje. Je oor valt precies in het gat en zo kun je lekker op je zij slapen zonder pijn! Vanmorgen gedoucht en mijn haar gewassen, wel met wat beleid uiteraard, maar dit was goed te doen. Alleen een beetje uitkijken rondom die oren dat je het niet te hard aanraakt of je haar achter je oren blijft haken. Deze dag was de pijn wel prima te doen, maar het was aanwezig en een beetje zeurderig. Ik heb toen de rest van de dag nog wat pijnstillers genomen.

 

20-01-2017

De pijn is zo goed als weg! Jeetje, wat ben ik verbaasd… zo snel! Pijnstillers zijn al niet meer nodig. Ik heb weer heerlijk geslapen! Ik heb nog wel op mijn vliegtuig kussentje gelegen want ik durf het nog niet aan en de oren zijn wel gevoelig als je ze aanraakt.

 

21-01-2017

Foto time!!! Even een korte update van hoe het herstel gaat:

Zoals jullie kunnen zien lijken ze al meer gelijk aan elkaar dan jullie op de vorige foto konden zien. De zwelling is al een stuk minder. Het oor op de linkerfoto is nog wel meer gezwollen dan de rechter. Dit komt omdat hier 2 clips in zijn gezet en in dat andere oor maar eentje.

Één oor had net wat meer correctie nodig.

 

24-01-2017

Vannacht durfde ik het aan! Ik heb voor het eerst op mijn oren geslapen, met een beetje pijn! De vorige dagen heb ik het geprobeerd maar vond ik het toch nog te pijnlijk. Ik heb vandaag naar de dokter gebeld om te vragen wanneer de witte plakkers er af mogen. Normaal halen zij deze er af bij de nacontrole, na zo’n 1,5 week tot 2 weken. Bij mij duurt dat wat langer dus ik mag ze zelf rustig verwijderen na ongeveer 2 weken! De zwelling is aanzienlijk minder dan 3 dagen terug!  Dit is en wordt zo mooi!!!

27-01-2017

Vandaag heb ik de pleisters er af gehaald. Ik heb de dokter van te voren gebeld met de vraag of dit al mocht.

Dit is een foto genomen direct nadat ik de pleisters er af heb gehaald. Je ziet dat het nog een beetje wit is van de lijmresten en hier en daar nog wat restjes bloed.

De hechtingen zie je nog allemaal zitten dus die zijn er nog niet uitgevallen.

Het schoonmaken van de restjes bloed en lijm was wel een beetje pijnlijk.

 

03-02-2017

De hechtingen zijn er nog steeds niet uitgevallen. 7 februari ga ik terug naar de kliniek voor nacontrole. Wellicht dat de dokter ze dan alsnog los knipt?

 

Hier nog een foto van de achterkant:

In het eerste oor zit één clip en in het tweede oor twee clips.

Ik hoop dat jullie wat aan deze blog hebben gehad! Succes met het maken van een goede beslissing en hopelijk hebben jullie in de toekomst net zulke happy ears als ik! :-)

 

Groetjes Eline

 

 

 

Blog over Earfold