Gelaatscorrecties

Bovenooglidcorrectie

Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat deze over de ogen heen gaat hangen (blepharochalasis). Dit kan problemen geven bij het zien. Een vaak gehoorde klacht van patiënten is ook dat ze vinden dat ze er zo moe of oud uitzien. Blepharochalasis van de bovenoogleden is een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel in de oogkas, waardoor de huid naar voren wordt geduwd en gaat plooien of een bolling boven het oog laat zien. Verslapping van de huid van het bovenooglid kan gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Dit noemt men ook wel blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van plastische chirurgie). Soms wordt een bovenooglidcorrectie gecombineerd met een correctie van het onderooglid.

Vóór de ooglidcorrectie

Gebruikt u medicijnen? Wilt u dit dan van tevoren melden bij uw plastisch chirurg. U mag vanaf één week voor de behandeling geen bloedverdunnende middelen (zoals Marcoumar of Sintromitis) of Aspirine of andere pijnstillers waar acetylsalicyzuur in zit, innemen. Overleg hierover met uw arts. De dag ná de ingreep kunt u de medicijnen weer innemen. Op de dag van de ingreep mag uw ogen niet opmaken en uw gezicht niet insmeren met lotion.

Hoe verloopt de ingreep

Correctie van de bovenoogleden wordt, meestal poliklinisch, onder plaatselijke verdoving gedaan en bij uitzondering onder algehele narcose. De ingreep gebeurt dan in dagbehandeling. Voor de behandeling wordt de huid rondom uw ogen gereinigd en wordt de preoperatieve tekening gemaakt. Met lokale verdoving wordt via een aantal injecties het boven- en/of onderooglid verdoofd. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten voor de bovenoogleden. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid. Zo’n litteken is nauwelijks zichtbaar. U mag na de ingreep naar huis.

Herstelperiode

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. U mag daarom de eerste 48 uur niet tillen, bukken en persen. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Het is verstandig om de eerste dag na de ingreep rust te nemen. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig.

Tijdens de ooglidcorrectie zijn de bloedvaten dichtgebrand om bloedingen te voorkomen. De wondjes zijn gesloten met een onderhuidse hechting. De uiteinden van de hechtingen zijn bedekt met kleine pleistertjes. Deze moeten een week blijven zitten. U mag de pleistertjes dus NIET afknippen of verwijderen. Na 1 week worden de hechtingen op de polikliniek verwijderd. U krijgt hier een afspraak voor mee. Hierna kan het litteken eventueel met een littekenzalf of crème voorzichtig worden ingesmeerd.

Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken of strak aan voelen. Zolang de littekens rood zijn is het aan te raden om deze te beschermen met een zonnebril of een sunblock. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden (wimpers) of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. Helemaal genezen zijn uw bovenoogleden na ongeveer 6 maanden. We raden u aan om thuis uw oogleden vooral de eerste dag te koelen met een koelmasker. U kunt uw oogleden ook koelen met zakjes diepvries doperwten (gebruik daarbij een gaasje tussen uw de huid en de zakjes). Wat ook goed helpt tegen de zwelling en blauwe plekken, is om 5 maal daags Arnica gel te smeren onder uw ogen ter hoogte van uw jukbeen. Er wordt geen verband aangebracht. U kunt zich thuis dus gewoon wassen en douchen. Het kan zijn dat er papieren plakkertjes op uw oogleden zijn aangebracht.

Risico’s en complicaties

Soms komt bij een correctie van de bovenoogleden een meer dan normale bloedlekkage achteraf voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt dan wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kan het gebeuren dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig. Maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn. Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voor dit helemaal over is. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden en wimpers of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf.

Adviezen

Mocht er een beetje bloedverlies zijn uit uw wond, ga dan liggen en druk gedurende 10 minuten met een gaasje of een washandje op het wondje. Na 10 minuten moet het bloeden gestopt zijn. Rust bevordert meestal de genezing.

  • Zodra de verdoving uitgewerkt is, kunnen de behandelde plekken nog wat pijnlijk zijn. Het is raadzaam om op tijd (bijvoorbeeld voor het slapen gaan) één of twee tabletten Paracetamol te nemen.
  • Bij een onderooglidcorrectie kan Terra-Cortril voorgeschreven zijn ter voorkoming van infecties, voor bevordering van wondgenezing en omdat het verzachtend werkt. Breng deze crème voorzichtig aan op de rand van het onderooglid, zodat de crème zich vermengt met het oogvocht. Herhaal deze handeling 2 keer per dag.
  • Gebruik de eerste 3 dagen overdag om het uur ongeveer 10 tot 20 minuten een ijsbril (cold pack) of ijskoude doperwtjes in een plastic zak om te koelen en daardoor zoveel mogelijk zwelling en blauwe ogen te voorkomen. Leg deze koeling nooit rechtstreeks op uw huid en de wondjes, maar bescherm uw huid en wondjes door onder de ijsbril/zakje een gaasje of een dun doekje te leggen.
  • We adviseren u om gedurende 24 uur na de behandeling geen alcohol te drinken omdat dit bloedverdunnend kan werken.
  • Laat de pleisters zitten tot u voor controle op de polikliniek komt. Tijdens deze controle worden ook de hechtingen verwijderd. U krijgt een afspraak voor deze controle.
  • Vanaf de dag ná de ingreep mag u douchen. Verdere instructies krijgt u van uw plastisch chirurg.
  • De eerste week moet u inspannend werk, bukken en tillen vermijden.

Na 7 dagen mag u licht huishoudelijk werk en administratief werk uitvoeren. Zwaar werk, zwemmen, saunabezoek en intensief sporten worden de eerste 2 weken afgeraden.

  • U kunt in de eerste weken na de ingreep last hebben van de felheid van het licht, met name van zonlicht. Gebruik dan een zonnebril. Ook kan het gevoel bij de wimpers verminderd zijn en doof aanvoelen. Verder kunnen de oogleden strakker aanvoelen, vooral bij het heffen van de wenkbrauwen. Deze sensaties verdwijnen tijdens het genezingsproces van ongeveer 4 tot 6 maanden.
  • U krijgt twee controles. De eerste vindt plaats na één week om de hechtingen te verwijderen en de littekens te controleren. De tweede controle is na drie maanden om te zien hoe het resultaat is geworden.
  • Houdt u er rekening mee dat het eindresultaat pas na 6 maanden is bereikt.

Vergoeding

De kosten van een bovenooglidcorrectie worden niet vergoed in de basisverzekering. Bij sommige aanvullende verzekeringen wel als er sprake is van een medische indicatie. Het huidoverschot van de bovenoogleden moet dan minstens op de wimpers rusten. Als er geen medische redenen bestaan voor de operatie, dan zijn de kosten voor uw eigen rekening. Een precieze opgave van de kosten krijgt u nadat de plastisch chirurg u op het spreekuur heeft gezien.

Vraag hier uw consult aan*

* Bij verwijzing van uw huisarts worden de kosten door uw verzekeraar vergoed. Betreft het een consult zonder verwijzing, bedragen de kosten € 115,00.

BEL DIRECT