Gelaatscorrecties

Facelift

Een facelift is een operatie waarbij de plooien en rimpels van de gezichtshuid worden strakgetrokken, meestal samen met de dieper gelegen weefsellagen. Als er onder de kin overmatig vetweefsel aanwezig is of als de hals dikke huidplooien heeft, kan het noodzakelijk zijn deze ook te ‘liften’. Een facelift wordt uitgevoerd door een plastisch chirurg. De ingreep heeft geen effect op rimpels op het voorhoofd, rond de mond of de oogleden. Als u deze rimpels weg wilt hebben, moet u bij de plastisch chirurg een aparte behandeling ondergaan.

Voorbereiding

Gebruikt u medicijnen? Wilt u dit dan van tevoren melden bij uw plastisch chirurg. U mag vanaf één week voor de behandeling geen bloedverdunnende middelen (zoals Marcoumar of Sintromitis) of Aspirine of andere pijnstillers waar acetylsalicyzuur in zit, innemen. Overleg hierover met uw arts. De dag ná de ingreep kunt u de medicijnen weer innemen. Roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. Als u rookt, adviseren we u daarom om minstens zes weken van tevoren te stoppen met roken. Als u te zwaar bent (BMI hoger dan 30), is het verstandig om voor de operatie eerst te vermageren. Het operatieresultaat is dan beter en het risico op infectie vermindert.

Hoe verloopt de facelift?

Voor een facelift krijgt u meestal volledige verdoving. De operatie zelf duurt een paar uur. De huid van de hals, de wangen en de weefsellaag onder de huid worden over een groot gebied losgemaakt en aangespannen in de richting van het oor. Aan het eind van de operatie kunnen in de wond één of meerdere drains (dunne slangetjes) worden achtergelaten om wondvocht en bloed uit de wond naar buiten te voeren.

Herstelperiode

Na afloop van de facelift wordt uw gezicht met een drukkend verband omzwachteld. Dit verband moet enkele dagen blijven zitten. Instructie over wanneer u mag douchen, baden of zwemmen i.v.m. met het verband, krijgt u van uw plastisch chirurg. Wanneer de drains verwijderd worden, is afhankelijk van de omvang van de operatie. Na de operatie kunnen uw gezicht en/of uw hals gezwollen en verkleurd zijn. Dit duurt gemiddeld twee weken, maar over het algemeen hebt u weinig last van pijn. Het is verstandig om de eerste dag na de ingreep rust te nemen. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan.

De eerste week moet u inspannend werk, bukken en tillen vermijden. Na 7 dagen mag u licht huishoudelijk werk en administratief werk uitvoeren. Zwaar werk, zwemmen, saunabezoek en intensief sporten worden de eerste 2 weken afgeraden. Eén tot twee weken na de operatie worden de hechtingen verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak mee. De littekens zijn bij nauwkeurige inspectie weliswaar altijd zichtbaar, maar vallen in de praktijk meestal nauwelijks op. Ze lopen in de behaarde hoofdhuid en van daaruit naar beneden langs uw oor. Dan maken ze een bochtje om de oorlel heen, om via de achterkant van het oor weer onder het haar te verdwijnen.

Mogelijkheden en verwachtingen

Het doel van een facelift is de huid weer glad en strak te krijgen. Maar de rimpels in uw gezicht die ontstaan zijn als gevolg van de wijze waarop u bijvoorbeeld lacht of praat, zullen door een facelift niet verdwijnen. Deze rimpels maken deel uit van uw gelaatsexpressie en blijven altijd aanwezig. Ook moet u er rekening mee houden dat het natuurlijke verouderingsproces van uw huid niet door een facelift gestopt wordt. Na de operatie zal, net als ervoor, de elasticiteit van de huid geleidelijk verloren gaan. Het uiteindelijke resultaat van een facelift is pas zichtbaar na 6 tot 12 maanden.

Risico’s en complicaties

Een facelift heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. Er bestaat een kans op een nabloeding of er kan een infectie optreden, maar gelukkig komt dit bijna nooit voor. Soms komen na een facelift wat plekjes met vochtophoping of wat stuggere plekjes voor op het gezicht. Deze gaan vanzelf weer weg, maar u kunt ze ook laten behandelen door een schoonheidsspecialist of een huidtherapeut.

Een heel enkele keer raakt er tijdens een facelift een takje van de aangezichtszenuw beschadigd. Het gedeelte van uw gezicht waarin dit zenuwtakje uitmondt, kunt u dan niet meer bewegen. Meestal herstelt dit zich echter weer geheel of gedeeltelijk. Bij mensen met een donkere huid zijn de littekens van een facelift soms zichtbaar. Hiervoor is blijvend camouflage nodig.

Vergoeding

Een facelift is een cosmetische operatie en wordt niet vergoed door de ziektekostenverzekering. U moet de operatie dus zelf betalen. Een precieze opgave van de kosten krijgt u nadat de plastisch chirurg u op het spreekuur heeft gezien.

Vraag hier uw consult aan*

* Bij verwijzing van uw huisarts worden de kosten door uw verzekeraar vergoed. Betreft het een consult zonder verwijzing, bedragen de kosten € 115,00.

BEL DIRECT