Terug

Littekencorrectie

Bij beschadiging van de huid door een operatie, ongeval of brandwond, treedt littekenvorming op. Littekens kunnen in een enkel geval dik (hypertrofisch litteken) worden of zelfs buiten de begrenzing van het oorspronkelijke litteken gaan groeien en ‘wild vlees’ geven (keloid vorming). Deze overmatige littekenvorming wordt vaker gezien bij mensen met een donkere huidskleur of met een heel lichte rossige huidskleur.

Een wond die is gemaakt door een scherp mes geeft ‘mooiere’ littekens dan bijvoorbeeld een scheurwond. Ook zal een verstoorde wondgenezing (bijvoorbeeld na wondinfectie) kunnen leiden tot een overmatig litteken. Bepaalde lichaamsdelen, zoals de schouders, rug en het borstbeen, geven een verhoogde kans op storende littekenvorming dan elders op het lichaam. Dit wordt veroorzaakt doordat er op deze locaties meer spanning op de wond staat tijdens de genezing.

De operatie

Bij een littekencorrectie wordt geprobeerd de vorm van het litteken te verbeteren. De correctie hangt af van de gekozen behandelmethode. Siliconenpads of siliconengel kunnen eenvoudig op het litteken worden aangebracht. Beiden moeten minimaal twaalf weken dag en nacht worden gebruikt voordat het resultaat geeft. U moet deze tweemaal per dag verwijderen om de huid te reinigen. De pads kunt u op maat knippen, zodat ze voor ieder litteken bruikbaar zijn. Het voordeel van de gel is dat u deze onder uw cosmetica kunt gebruiken. Dit maakt deze variant uitstekend geschikt voor behandeling van littekens in het gezicht of op moeilijk te bedekken delen zoals de knieën, heupen en ellebogen.

Dikke actieve en jeukende littekens kunnen ook worden geïnjecteerd met Kenacort (ontstekingsremmer). Dit kan ook gecombineerd worden met siliconenpads of gel. Meerdere injecties kunnen nodig zijn om een litteken tot rust te laten komen.

Het litteken kan ook operatief verwijderd worden. De nazorg kan bestaan uit bovengenoemde alternatieven. Voor de poliklinische ingreep wordt een afspraak met u gemaakt.

Na de operatie

Over het algemeen heeft u na de operatie niet veel pijn. Sommige patiënten hebben na de operatie nog enige tijd een lichte zwelling van het litteken of stijfheid van het gebied rond het litteken. Ook kan (een deel van) de huid tijdelijk gevoelloos zijn.

Over het algemeen worden hechtpleisters over de wond geplaatst, maar dat kan ook een grotere pleister of verband zijn. De hechtpleisters laat u zitten totdat u op de polikliniek terug komt voor controle. Heeft u een grotere pleister of verband over de wond gekregen, dan mag u deze de dag na de behandeling zelf verwijderen.

U mag gewoon douchen, waarbij de pleisters en de wond nat mogen worden.

Na 1 tot 2 weken worden de hechtingen op de polikliniek verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak mee.

Littekencorrectie