Terug

Onderooglidcorrectie/Mid-facelift

Veel mensen hebben last van wallen onder hun ogen. Die wallen zijn het gevolg van het slapper worden van de huid en de spier rondom het oog en/of van vetophoping onder het oog. Soms ontstaat de zwelling door vochtophoping in het ooglid. Ooglidwallen kunnen gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Met een medische term noemt men deze operatie blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van plastische chirurgie). Vaak wordt een onderooglidcorrectie gecombineerd met een bovenooglidcorrectie.

De operatie

Correctie van de onderoogleden wordt meestal poliklinisch onder plaatselijke verdoving gedaan en soms onder algehele verdoving gedaan. Als u algehele verdoving krijgt, wordt u in dagbehandeling opgenomen. Voor een algehele verdoving moet u van tevoren nuchter blijven.

Bij de operatie wordt een snee gemaakt onder de oogharen van de onderoogleden, met een uitbreiding naar de buitenste ooghoek. Daarna wordt het overtollige vet verwijderd of verplaatst en het huidoverschot weggehaald. De huid wordt naar de zijkant toe strakgetrokken en gehecht. De behandeling duurt ongeveer 1 uur. De wondjes worden gesloten met een onderhuidse hechting. Deze wordt na ongeveer één week verwijderd. De uiteinden van de hechtingen worden bedekt met kleine pleistertjes. Deze moeten een week blijven zitten en worden door de arts verwijderd.

De littekens genezen meestal mooi en er is later weinig meer van terug te zien. Kraaienpootjes en wallen bij de jukbeenderen worden tijdens een onderooglidcorrectie niet verwijderd.

Na de operatie

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. U mag daarom de eerste 48 uur niet tillen, bukken en persen. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Er wordt geen verband aangebracht. U kunt zich thuis dus gewoon wassen en douchen. Op de uiteinden van de hechtingen worden pleisters aangebracht, deze moet u 1 week laten zitten. We raden u aan om thuis uw oogleden vooral de eerste dag te koelen met een koelmasker. U kunt uw oogleden ook koelen met zakjes diepvries doperwten (gebruik daarbij een gaasje tussen uw de huid en de zakjes).

Wat ook goed helpt tegen de zwelling en blauwe plekken, is om 5 maal daags Arnica gel te smeren onder uw ogen ter hoogte van uw jukbeen. Het is verstandig om de eerste dag na de ingreep rust te nemen. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig. De wondjes zijn gesloten met een onderhuidse hechting. De uiteinden van de hechtingen zijn bedekt met kleine pleistertjes. Deze moeten een week blijven zitten. U mag de pleistertjes dus NIET afknippen of verwijderen.

Na 1 week worden de hechtingen op de polikliniek verwijderd. U krijgt hier een afspraak voor mee. Hierna kan het litteken eventueel met een littekenzalf of crème voorzichtig worden ingesmeerd. Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken of strak aan voelen. Zolang de littekens rood zijn is het aan te raden om deze te beschermen met een zonnebril of een sunblock. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden (wimpers) of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. Het uiteindelijke resultaat en het volledig herstel wordt na ongeveer 12 maanden bereikt.

Onderooglidcorrectie/Mid-facelift