Terug

Artrose van de vinger

Artrose betekent slijtage van het kraakbeen. Kraakbeen is een laagje op het uiteinde van het bot wat ervoor zorgt dat het gewricht oppervlak mooi glad is, waardoor dit goed kan scharnieren. Bij artrose wordt het kraakbeen dunner. Hierdoor schuurt bot op bot. Dit geeft vaak zwelling van het gewrichtskapsel wat zich uit in pijn en stijfheid.

Hoe artrose ontstaat, is niet precies bekend. Het komt vaker voor bij vrouwen en in beroepen waarbij bepaalde gewrichten langdurig zwaar zijn belast. Daarnaast zijn er families met aanleg voor artrose. Tenslotte zie je dat het kraakbeen beschadigd kan zijn na een breuk of ander trauma in de hand in het verleden.

Operaties voor artrose van de vinger

Gewrichtsprothese

Hoe gaat de operatie?
De ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm, maar kan ook onder plaatselijke verdoving plaatsvinden als het eindgewricht van uw vinger wordt vervangen. Aan het begin van de ingreep krijgt u eenmalig antibiotica. Vervolgens wordt er een strakke band opgeblazen om uw bovenarm om onder bloedleegte te kunnen werken. De incisie wordt geplaatst aan de achterzijde van het gewricht. Vervolgens moet de pees losgemaakt worden om in het gewricht te kunnen komen. Het versleten kraakbeen van beide kanten van de betrokken botten wordt verwijderd en er wordt ruimte gemaakt voor de nieuwe prothese. Deze zal meestal van siliconen gemaakt zijn. Na het plaatsen van de juiste maat prothese, wordt de pees weer terug gehecht en de huid gesloten met niet oplosbare hechtingen. 

Wat mag ik na de operatie?
Omdat de pees goed moet kunnen herstellen, krijgt u een (gips)spalk om te voorkomen dat u per ongeluk te veel spanning op de pees zet en deze scheurt. Deze spalk dient u 6-8 weken continu, dus ook tijdens douchen te dragen.
U gaat wel 1-2 dagen na de operatie al starten met handfysiotherapie. Dit om te voorkomen dat de pees vast gaat zitten in het litteken weefsel. De handtherapeut gaat met u een opbouw schema maken, om langzaam de spanning op de gehechte pees in 8-12 weken op te bouwen. Na 8-10 dagen worden poliklinisch de huid hechtingen verwijderd.
Na 8 weken mag de spalk bij lichte dagelijkse bezigheden af. Het streven is dat u na 12 weken spalk vrij bent.
Hou er rekening mee dat u niet mag autorijden met een spalk om.

Vastzetten gewricht (artrodese)

Hoe gaat de operatie?
De ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm, maar kan ook onder plaatselijke verdoving plaatsvinden als het eindgewricht van uw vinger wordt vervangen. Aan het begin van de ingreep krijgt u eenmalig antibiotica. Vervolgens wordt er een strakke band opgeblazen om uw bovenarm om onder bloedleegte te kunnen werken. De incisie wordt geplaatst aan de achterzijde van het gewricht. Vervolgens moet de pees losgemaakt worden om in het gewricht te kunnen komen. Het versleten kraakbeen van beide kanten van de betrokken botten wordt verwijderd om ervoor te kunnen zorgen dat de twee bot uiteinden aan elkaar gaan vast groeien. Deze worden tegen elkaar aangeduwd met metalen pennetjes (k-draden) of een schroefje. Tenslotte wordt de huid gehecht met niet oplosbare hechtingen.  U krijgt een spalk om te voorkomen dat u per ongeluk kracht zet op het gewricht, waardoor de k-draden of schroef los zou kunnen te zitten en het gewricht niet vast groeit. Deze spalk is voor 6-8 weken. 

Wat mag ik na de operatie?
Na de operatie dient uw gewricht 6-8 weken beschermt te worden door een spalk. Deze moet dag en nacht gedragen worden, ook tijdens het douchen. Na 6-8 weken zal u onder begeleiding van de handtherapeut deze gaan afbouwen.
Hou de hand de eerste dagen hoog om zwelling tegen te gaan. Hierna mag u in principe alle activiteiten doen, met spalk om.U komt op de polikliniek na 8-10 dagen voor het verwijderen van de hechtingen. De handtherapeut zal u een paar keer zien om met u te werken aan de beweeglijkheid van de andere gewrichten, omdat deze door de zwelling van de operatie stijf kunnen worden.|
Hou er rekening mee dat u met de spalk niet mag autorijden, tenzij u toestemming heeft van uw autoverzekering.

Operatie voor artrose van de  duim

Zie Duimbasis slijtage

Artrose van de vinger