Terug

Cubitaal Tunnel Syndroom

Bij een cubitaal tunnel syndroom zit er een zenuw klem (nervus ulnaris) aan de binnenzijde van de elleboog. Dit geeft vaak tintelingen in de pink en ringvinger. Daarnaast kan het leiden tot kracht verlies en verlies van de fijne motoriek. Dit merk je dan bijvoorbeeld doordat het vastmaken van kleine knoopjes niet meer makkelijk gaat.
De oorzaak van de beklemde zenuw is vaak een verkeerde houding. ‘s Nachts als mensen met hun elleboog geknikt slapen en overdag doordat ze zittend achter het bureau de zenuw afdrukken.
Een beknelde zenuw kan permanent beschadigd raken. Daarom is het goed om bij bovenstaande klachten naar de hand te laten kijken. Gevoel- en krachtverlies zijn vaak tekenen van beschadiging aan de zenuw. Dit kan gemeten worden met behulp van een EMG (elektromyografie).

Behandeling Cubitaal tunnel syndroom

Bij een beginnend cubitaal tunnel syndroom start de behandeling vaak door te letten op de slaaphouding en het vermijden van het afdrukken van de zenuw overdag. ‘s Nachts betekent dit vaak tijdelijk slapen met een elleboogbrace gedurende 8 weken. Overdag is het belangrijk om niet op de elleboog te leunen op een stoel of bureau. Als er sprake is van gevoelsstoornissen, wat duidt op beschadiging van de zenuw, dan is vaak een operatie de volgende stap. Daarbij wordt het dak van de tunnel geopend zodat er minder druk op de zenuw komt te staan.
 

Cubitaal Tunnel Syndroom