Hand- en pols chirurgie

Cubitaal tunnel syndroom

Wat is een cubitaal tunnel syndroom?

Bij een cubitaal tunnel syndroom zit er een zenuw klem (nervus ulnaris) aan de binnenzijde van de elleboog. Dit geeft vaak tintelingen in de pink en ringvinger. Daarnaast kan het leiden tot kracht verlies en verlies van de fijne motoriek. Dit merk je dan bijvoorbeeld doordat het vastmaken van kleine knoopjes niet meer makkelijk gaat. De oorzaak van de beklemde zenuw is vaak een verkeerde houding. ‘s Nachts als mensen met hun elleboog geknikt slapen en overdag doordat ze zittend achter het bureau de zenuw afdrukken. Een beknelde zenuw kan permanent beschadigd raken. Daarom is het goed om bij bovenstaande klachten naar de hand te laten kijken. Gevoelen krachtverlies zijn vaak tekenen van beschadiging aan de zenuw. Dit kan gemeten worden met behulp van een EMG (elektromyografie).

Behandeling Cubitaal tunnelsyndroom

Bij een beginnend cubitaal tunnel syndroom start de behandeling vaak door te letten op de slaaphouding en het vermijden van het afdrukken van de zenuw overdag. ‘s Nachts betekent dit vaak tijdelijk slapen met een elleboogbrace gedurende 8 weken. Overdag is het belangrijk om niet op de elleboog te leunen op een stoel of bureau. Als er sprake is van gevoelsstoornissen, wat duidt op beschadiging van de zenuw, dan is vaak een operatie de volgende stap. Daarbij wordt het dak van de tunnel geopend zodat er minder druk op de zenuw komt te staan.

Hoe verloopt de operatie?

Een cubitaal tunnel release vindt plaats onder een blokverdoving van de arm of onder narcose in dagverpleging. Tijdens de ingreep wordt tijdelijk de bovenarm afgeknepen door een strak opgeblazen bloedleegte band, zodat alles in het operatie gebied goed te zien is. Er wordt een incisie (sneetje) gemaakt aan de binnenkant van de elleboog. Vervolgens wordt het dak van de cubitale tunnel opengemaakt en wordt de nervus ulnaris vrijgelegd. De huid wordt gehecht met oplosbare, onderhuidse hechtingen. U krijgt een drukkend verband om uw elleboog en een mitella.

Aanwijzingen na de operatie

Het verband mag na 3 dagen door uzelf worden verwijderd. Hierna kunt u volstaan met een pleister op de wond. Het is belangrijk om de zenuw goed te laten glijden in het littekenweefsel. Hiervoor krijgt u adviezen van de handtherapeut. Voorkom spanning op de wond en zwelling. U mag gedurende 4 weken niet zwaar tillen.

Vraag hier uw consult aan*

* Bij verwijzing van uw huisarts worden de kosten door uw verzekeraar vergoed. Betreft het een consult zonder verwijzing, bedragen de kosten € 115,00.

BEL DIRECT