Terug

Hyperlaxiteit

Hyperlaxiteit betekent dat men erg beweeglijk is in bepaalde gewrichten. Het wordt ook wel hypermobiliteit genoemd. Waarom de banden ‘te slap’ zijn is niet altijd duidelijk. Soms is dit ontstaan na een trauma. Bijvoorbeeld door een skiduim, waarbij de band te slap is geworden door een scheur, die weer is ontstaan door overrekking van de duim.

Hyperlaxiteit klachten komen vaker voor dan men denkt. Het zijn meestal klachten van pijn die erin sluipen en soms jaren al bestaan. De pijnklachten zitten vaak in de pols. Het gaat om een zeurende pijn, meestal aan het einde van de dag. Soms is er ook sprake van krachtverlies en het onvermogen om dingen goed vast te kunnen houden.

Hyperlaxiteit geeft vaak problemen bij mensen die veel van hun handen vragen. Zoals kappers, schoonheidsspecialisten en nagelstylisten.

De operatie
De ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm of narcose in dagbehandeling. Tijdens de ingreep heeft u een strak opgeblazen bloedleegte band om uw bovenarm zodat in het operatie gebied alles goed zichtbaar is.
Het litteken zal in de lengte richting over de achterkant van de pols lopen om goed overzicht te krijgen in de pols. Na het openen van het polskapsel wordt gekeken of de band alleen opgerekt is of daadwerkelijk is afgescheurd. Vaak kan de band hersteld worden met hechtingen. Soms wordt hierbij een hechting bevestigd aan het bot door middel van een klein schroefje. Deze procedure kan voor verschillende banden in de pols gebruikt worden. Na herstel van de band wordt het polskapsel gesloten. De huid wordt gehecht met onderhuidse oplosbare hechtingen en hechtpleisters. U krijgt een drukkend verband en een gips spalk.
In sommige gevallen bij het volledig afscheuren van het SL ligament wordt een Brunelli plastiek toegepast.

Na de operatie
U heeft een verband, een spalk en een mitella gekregen. De eerste dagen moet u uw hand hoog houden om zwelling tegen te gaan. Zwelling geeft namelijk meer pijn en stijfheid.
Na een week komt u op controle op de polikliniek. De handtherapeut zal uw spalk vervangen en starten met oefentherapie. De spalk moet u 4 weken dag en nacht (ook tijdens douchen) dragen.
Hierna wordt dit langzaam afgebouwd onder begeleiding van de handtherapeut.

Hyperlaxiteit