Hand- en pols chirurgie

Skiduim

Wat is een skiduim?

Een skiduim is een duim die instabiel is geworden door het slapper worden of scheuren van een band aan de binnenzijde van het duimgewricht. Dit kan ontstaan door een val waarbij de duim naar de zijkant is getrokken. Bijvoorbeeld als de duim achter de band van een skistok is blijven hangen. Het kan ook in de loop van de tijd ontstaan door continu overrekken van de duim bij bepaalde beroepen, zoals nagelstylist, waarbij veel kracht op de binnenband van de duim wordt gezet.

Instabiliteit van het duimgewricht geeft vaak pijnklachten en krachtverlies. Het is lastig om dingen tussen duim en wijsvinger vast te houden. De diagnose wordt gesteld op basis van de klachten en lichamelijk onderzoek. Bij lichamelijk onderzoek wordt gekeken naar de instabiliteit van het gewricht. Soms is bij de instabiele duimen na een overrekking een breukje zichtbaar op de röntgenfoto. Daarom wordt vaak ook aanvullend een röntgenfoto gemaakt.

Behandeling van een skiduim

Afhankelijk van de mate van instabiliteit en uw klachten, is het nodig om iets aan de skiduim te laten doen. Vaak kan worden volstaan met de band rust geven door middel van een duimspalk. Deze moet u tenminste 4-6 weken continu dragen zodat de gescheurde band zich kan herstellen. Hierna volgt dan een duimstabilisatie programma om de duim weer krachtig te maken. In sommige gevallen is het nodig om de band operatief te herstellen. Dit is een ingreep die in dagverpleging onder een verdoving van de arm of narcose plaatsvindt en ook gevolgd wordt door 6 weken spalktherapie om de band goed te laten herstellen.

Hoe verloopt de operatie?

De ingreep vindt plaats onder een blokverdoving van de arm of narcose in dagbehandeling. Tijdens de ingreep heeft u een strak opgeblazen bloedleegte band om uw bovenarm zodat in het operatie gebied alles goed zichtbaar is. De duim kan op verschillende plekken instabiel zijn, dus de plek van de incisie kan per persoon verschillen. De band wordt opgezocht en verstevigd met hechtingen. Soms is het nodig om hierbij een hechting vast te maken aan het bot door middel van het plaatsen van een klein schroefje. In sommige gevallen moet een hele nieuwe band gemaakt worden. Hiervoor wordt dan een stukje pees gebruikt aan de binnenzijde van de pols. De huid wordt gesloten met niet-oplosbare hechtingen. Deze worden na 8-10 dagen verwijderd op de polikliniek.

Aanwijzingen na de operatie

U krijgt een verband, spalk en mitella. Houd de hand goed hoog de eerste dagen om zwelling te voorkomen. De spalk zal na 5 dagen op de polikliniek worden vernieuwd, omdat deze vaak door het afnemen van de zwelling te wijd is geworden. De spalk moet u 4-6 weken dag en nacht (ook tijdens het douchen) dragen. Hierna zal dit onder begeleiding van de handtherapeut worden afgebouwd.

Vraag hier uw consult aan*

* Bij verwijzing van uw huisarts worden de kosten door uw verzekeraar vergoed. Betreft het een consult zonder verwijzing, bedragen de kosten € 115,00.

BEL DIRECT