Gelaatscorrecties

Onderooglidcorrectie

Veel mensen hebben last van wallen onder hun ogen. Die wallen zijn het gevolg van het slapper worden van de huid en de spier rondom het oog en/of van vetophoping onder het oog. Soms ontstaat de zwelling door vochtophoping in het ooglid. Ooglidwallen kunnen gecorrigeerd worden met behulp van plastische chirurgie. Met een medische term noemt men deze operatie blepharoplastiek (blepharo betekent ooglid en plastiek komt van plastische chirurgie). Vaak wordt een onderooglidcorrectie gecombineerd met een bovenooglidcorrectie.

Vóór de ooglidcorrectie

Gebruikt u medicijnen? Wilt u dit dan van tevoren melden bij uw plastisch chirurg. U mag vanaf één week voor de behandeling geen bloedverdunnende middelen (zoals Marcoumar of Sintromitis) of Aspirine of andere pijnstillers waar acetylsalicyzuur in zit, innemen. Overleg hierover met uw arts. De dag ná de ingreep kunt u de medicijnen weer innemen. Op de dag van de ingreep mag uw ogen niet opmaken en uw gezicht niet insmeren met lotion.

Hoe verloopt de ingreep

Correctie van de onderoogleden wordt meestal poliklinisch onder plaatselijke verdoving gedaan en soms onder algehele verdoving gedaan. Als u algehele verdoving krijgt, wordt u in dagbehandeling opgenomen. Voor een algehele verdoving moet u van tevoren nuchter blijven. Bij de operatie wordt een snee gemaakt onder de oogharen van de onderoogleden, met een uitbreiding naar de buitenste ooghoek. Daarna wordt het overtollige vet verwijderd of verplaatst en het huidoverschot weggehaald. De huid wordt naar de zijkant toe strakgetrokken en gehecht. De behandeling duurt ongeveer 1 uur. De wondjes worden gesloten met een onderhuidse hechting. Deze wordt na ongeveer één week verwijderd. De uiteinden van de hechtingen worden bedekt met kleine pleistertjes. Deze moeten een week blijven zitten en worden door de specialist verwijderd. De littekens genezen meestal mooi en er is later weinig meer van terug te zien. Kraaienpootjes en wallen bij de jukbeenderen worden tijdens een onderooglidcorrectie niet verwijderd.

Herstelperiode

Na een ooglidcorrectie kunnen de behandelde oogleden dik, blauw en gezwollen zijn. U mag daarom de eerste 48 uur niet tillen, bukken en persen. Het komt echter bijna nooit voor dat dit zo ernstig is dat u niets meer kunt zien. Er wordt geen verband aangebracht. U kunt zich thuis dus gewoon wassen en douchen. Op de uiteinden van de hechtingen worden pleisters aangebracht, deze moet u 1 week laten zitten. We raden u aan om thuis uw oogleden vooral de eerste dag te koelen met een koelmasker. U kunt uw oogleden ook koelen met zakjes diepvries doperwten (gebruik daarbij een gaasje tussen uw de huid en de zakjes). Wat ook goed helpt tegen de zwelling en blauwe plekken, is om 5 maal daags Arnica gel te smeren onder uw ogen ter hoogte van uw jukbeen. Het is verstandig om de eerste dag na de ingreep rust te nemen. De pijn en zwelling worden daarmee tegengegaan. Een pijnstiller is dan meestal niet nodig. De wondjes zijn gesloten met een onderhuidse hechting. De uiteinden van de hechtingen zijn bedekt met kleine pleistertjes. Deze moeten een week blijven zitten. U mag de pleistertjes dus NIET afknippen of verwijderen. Na 1 week worden de hechtingen op de polikliniek verwijderd. U krijgt hier een afspraak voor mee. Hierna kan het litteken eventueel met een littekenzalf of crème voorzichtig worden ingesmeerd. 2 Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken of strak aan voelen. Zolang de littekens rood zijn is het aan te raden om deze te beschermen met een zonnebril of een sunblock. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden (wimpers) of wat vochtophoping rond de ogen. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. Het uiteindelijke resultaat en het volledig herstel wordt na ongeveer 12 maanden bereikt.

Risico’s en Complicaties

Een enkele keer komt er een meer dan normale bloedlekkage voor. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt wel langer voordat de oogleden er weer normaal uitzien. Ook kunt u last krijgen van gevoelloosheid van de oogleden, een trekkend litteken, wat vochtophoping rond de ogen of blauwe plekken. Na verloop van tijd verdwijnen deze klachten vanzelf. Bij een nabloeding van het vetweefsel kan er een verhoogde druk in de oogkas ontstaan waardoor de oogzenuw kan beschadigen. Deze complicatie gaat gepaard met hevige pijn en een daling van het gezichtsvermogen. Deze verschijnselen zijn zeer zeldzaam, maar als u deze verschijnselen krijgt, moet u direct contact opnemen met de plastisch chirurg. Een chirurgische ingreep is dan dringend nodig. In een aantal gevallen treedt bij een onderooglidcorrectie een ectropion op. Hierbij krult de binnenzijde van het onderooglid naar buiten, zodat het niet meer tegen de oogbol aan zit. Het veroorzaakt irritatie en een tranenvloed. Om dit te verhelpen kan een nieuwe operatie nodig zijn. Ook dit komt zelden voor en meestal verdwijnen de verschijnselen vanzelf. Aan zwelling van de oogleden door vochtophoping kan weinig worden gedaan.

Adviezen

Mocht er een beetje bloedverlies zijn uit uw wond, ga dan liggen en druk gedurende 10 minuten met een gaasje of een washandje op het wondje. Na 10 minuten moet het bloeden gestopt zijn. Rust bevordert meestal de genezing.

  • Zodra de verdoving uitgewerkt is, kunnen de behandelde plekken nog wat pijnlijk zijn. Het is raadzaam om op tijd (bijvoorbeeld voor het slapen gaan) één of twee tabletten Paracetamol te nemen.
  • Bij een onderooglidcorrectie kan Terra-Cortril voorgeschreven zijn ter voorkoming van infecties, voor bevordering van wondgenezing en omdat het verzachtend werkt. Breng deze crème voorzichtig aan op de rand van het onderooglid, zodat de crème zich vermengt met het oogvocht. Herhaal deze handeling 2 keer per dag.
  • Gebruik de eerste 3 dagen overdag om het uur ongeveer 10 tot 20 minuten een ijsbril (cold pack) of ijskoude doperwtjes in een plastic zak om te koelen en daardoor zoveel mogelijk zwelling en blauwe ogen te voorkomen. Leg deze koeling nooit rechtstreeks op uw huid en de wondjes, maar bescherm uw huid en wondjes door onder de ijsbril/zakje een gaasje of een dun doekje te leggen.
  • We adviseren u om gedurende 24 uur na de behandeling geen alcohol te drinken omdat dit bloedverdunnend kan werken.
  • Laat de pleisters zitten tot u voor controle op de polikliniek komt. Tijdens deze controle worden ook de hechtingen verwijderd. U krijgt een afspraak voor deze controle.
  • Vanaf de dag ná de ingreep mag u douchen. Verdere instructies krijgt u van uw plastisch chirurg.
  • De eerste week moet u inspannend werk, bukken en tillen vermijden. Na 7 dagen mag u licht huishoudelijk werk en administratief werk uitvoeren. Zwaar werk, zwemmen, saunabezoek en intensief sporten worden de eerste 2 weken afgeraden. 
  • U kunt in de eerste weken na de ingreep last hebben van de felheid van het licht, met name van zonlicht. Gebruik dan een zonnebril. Ook kan het gevoel bij de wimpers verminderd zijn en doof aanvoelen. Verder kunnen de oogleden strakker aanvoelen, vooral bij het heffen van de wenkbrauwen. Deze sensaties verdwijnen tijdens het genezingsproces van ongeveer 4 tot 6 maanden.
  • U krijgt twee controles. De eerste vindt plaats na één week om de hechtingen te verwijderen en de littekens te controleren. De tweede controle is na drie maanden om te zien hoe het resultaat is geworden.
  • Houdt u er rekening mee dat het eindresultaat pas na 6 maanden is bereikt.

Vergoeding

De overheid en de ziektekostenverzekeraars hanteren al jaren een regeling ten aanzien van plastisch chirurgische ingrepen. Over het algemeen wordt een onderooglidcorrectie niet vergoed door de ziektekostenverzekeraars. Alleen in uitzonderlijke gevallen wil de ziektekostenverzekeraar de kosten dragen. De medisch adviseur van uw zorgverzekeraar zal u dan oproepen om te beoordelen of de operatie voor vergoeding in aanmerking komt. U moet er dus van uitgaan dat u de operatie zelf moet betalen. De plastisch chirurg informeert u over de totale kosten van de operatie.

Vraag hier uw consult aan*

* Bij verwijzing van uw huisarts worden de kosten door uw verzekeraar vergoed. Betreft het een consult zonder verwijzing, bedragen de kosten € 115,00.

BEL DIRECT